گزارش روند اجرای طرح های کشوری ژنتیک

$lead.getData()

کارشناس پیشگیری بهزیستی بافق گزارش روند اجرایی طرح های کشوری مشاوره ژنتیک تا آخر سال ۹۴ را به شرح ذیل بیان کرد:

۱-مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج:

این طرح با مشارکت ادارات بهزیستی، ثبت اسناد و دفاتر ازدواج از آذرماه ۹۴ عملیاتی شد.

در این طرح،زوج های مراجعه کننده به دفاتر ازدواج طی فرم مشخص به مرکز مشاوره ژنتیک شهرستان با مسئول فنی دکتر خوشگذران ارجاع می شوند و در این مرکز و مراکز دیگر مشاوره ژنتیک با مصاحبه اولیه،بهره مندی از مشاوره معین می شود و معرفی به مشاور ژنتیک صورت می پذیرد.

تا آخر سال ۹۴،با ارجاع تعداد ۷۳زوج به مرکز مشاوره ژنتیک بافق توسط دفاتر ازدواج،۴۳زوج طی مصاحبه اولیه این مرکز به مشاور ژنتیک معرفی شدند که از این تعداد(۴۳ زوج)،۲۰ زوج به مشاور ژنتیک مراجعه کردند و امیدواریم شهروندان گرامی با توجه به اهمیت مشاوره ژنتیک در پیشگیری از معلولیت ها و رایگان بودن این طرح،قدمی موثر در جهت سلامت خانواده و جامعه بردارند.

۲-غربالگری ژنتیک افراد ۱۵تا۲۵ سال:

این طرح نیز هم زمان با طرح فوق با مشارکت بهزیستی و آموزش و پرورش کلید خورد.

دراولین مرحله از این طرح،کارگاه های آموزشی با موضوع های آگاه سازی پیشگیری از معلولیت ها،مشاوره ژنتیک،دانستنی های دوران بارداری و بیماری های عضلانی-اسکلتی- عقب ماندگی ذهنی در مدارس برگزار می شود،در مرحله بعد،پرسش نامه های مخصوص توزیع می گردد و در نهایت،با توجه به کلاس ها و پرسش نامه ها،افراد شرکت کننده مورد پایش قرار می گیرند که به فضل خداوند متعال،تا پایان سال ۹۴،با اجرایی شدن این طرح در دو دبیرستان دخترانه از میان ۱۲۹ نفر شرکت کننده،۴۷ نفر مورد غربال ژنتیکی قرار گرفتند و به مشاور ژنتیک ارجاع شدند.لازم به ذکر است که تمام مراحل این طرح نیز رایگان می باشد.

در پایان با عرض تشکر از همکاری همگانی و مسئولین مربوط،باید بدانیم که مشاوره ژنتیک،مانع ازدواج نیست و فقط یک امر مهم در پیشگیری از معلولیت ها و هزینه های سرسام آور خواهد بود.

مركز رشد علم و فناوري بافق

منبع: بافق فردا